Verbandschoenen ( verbandpantoffels)
Varomedic heeft zich gespecialiseerd in het leveren van verbandschoenen voor vele toepassingen. We mogen misschien wel zeggen dat we het grootste assortiment gecertificeerde verbandschoenen / verbandpantoffels kunnen leveren in Nederland België en Duitsland. Daar zit een gedachte achter en die is eigenlijk heel eenvoudig: voor ieder wat wils! Niet dat we nu de pretentie hebben om het iedereen écht naar de zin te maken, maar we streven er toch naar om een zo breed mogelijk assortiment aan verbandschoenen / verbandpantoffels te kunnen leveren. Want waarom is voor ieder met “normale voeten” een gigantische keuze in modellen en kleuren verkrijgbaar, terwijl de probleemvoet maar in een saaie zwarte verbandschoen gestopt moet worden. Natuurlijk er is niks tegen zwarte verbandschoenen, sterker nog het is nog altijd onze meest verkochte kleur. Maar de ervaring leert toch dat de moderne mens wat meer keuze wil, ondanks zijn/haar probleemvoet. Een goede schoenwinkel kan hier helaas niet aan voldoen, simpelweg omdat zijn voorraad (investering) dan te hoog zou worden ten opzichte van de verkopen. Daarom biedt internet kansen om zo aan de vraag van de consument te kunnen voldoen. Daarom vindt u bij ons verbandschoenen / verbandpantoffels in vele kleuren, modellen, in winter en in zomer uitvoering, maar misschien wel het allerbelangrijkste: verschillende breedtematen. Want pasvorm zit in onze genen, bij ons geen naaldhakken en spitse neuzen. Voor ons draait het om:
MOBILITEIT EN PASVORM
Voor een goede mobiliteit is het van groot belang dat we goede schoenen dragen en dit geldt voor alle leeftijden. Dit voorkomt niet alleen klachten aan de voet, maar ook klachten aan bijvoorbeeld de knie en rug zijn vaak te herleiden naar de voet. Een goede schoen moet daarom een goede ondersteuning bieden en aan een aantal basiseisen voldoen:
- Voldoende ruimte bij de tenen
- De juiste lengte, maar ook de juiste breedte
- Stevige omsluiting van de hiel voor voldoende stabiliteit
- Lage hakhoogte (niet meer dan 4 cm)
- Goede sluiting.
Goede schoenen hebben daarnaast een uitneembaar voetbed, waardoor met de vorming van de leest ook rekening gehouden is, met voldoende ruimte voor een persoonlijk voetbed.
Ondanks dat u misschien uw hele leven op goede schoenen heeft gelopen, kan het natuurlijk voorkomen dat er voetproblemen ontstaan. Onze gezondheid hebben we tenslotte niet helemaal zelf in de hand. In grote lijnen onderscheiden we de volgende voetproblemen:
- De diabetische voet
- Hallux Valgus
- Hallux Ridigus
- Hielspoor
- Oedeem / Lymf
- Operaratie / therapie
- Hamer- en klauwtenen
Als een normale schoen niet meer mogelijk is, dit kan definitief zijn maar ook tijdelijk bijvoorbeeld voor of na een operatie, dan komen we bij verbandschoenen / verbandpantoffels terecht. Een verbandschoen is een schoen die naast alle orthopedisch voorzieningen aan een aantal specifieke eisen moet voldoen:
- Makkelijk en wijd te openen voor het makkelijk aan- en uittrekken (ook belangrijk voor zorgpersoneel en mantelzorgers)
- Een brede hak voor voldoende stabiliteit
- Een gripvaste (anti-slip) zool
- Een uitneembaar voetbed, zodat deze verwisseld kan worden voor een persoonlijk (orthopedisch) voetbed, indien noodzakelijk
- Geen neuskap, hierdoor is de neus zacht en zijn er geen drukpunten op de tenen
- Makkelijk te reinigen
- En dan komt er voor ons nog een heel belangrijke eis bij: de schoenen moeten CE goedgekeurd zijn
ALGEMENE EISEN VOOR ONZE SPECIAALSCHOENEN (CE- GECERTIFICEERD):
Waarom hechten wij zoveel waarde aan gecertificeerde verbandschoenen? De allerbelangrijkste reden daarvoor is, dat er nu eindelijk duidelijkheid is voor de consument. Met andere woorden het kaf wordt van het koren gescheiden. Met de nieuwe wet van 26 mei 2021 heeft de Europese Gemeenschap (EU) eindelijk duidelijkheid geschapen. Door deze wet is het mogelijk geworden om schoenen die gemaakt zijn voor een duidelijk medisch doel, te voorzien van een CE-keurmerk. Met schoenen die voorzien zijn van dit CE-keurmerk valt het hele productie-proces, inclusief de gebruikte grondstoffen en de herkomst daarvan te herleiden. Uitsluitend daartoe gecertificeerde fabrikanten mogen deze producten (in ons geval schoenen) op de markt brengen. Schoenen met een duidelijk medisch doel, worden dan ook aangeduid als Medisch Hulpmiddel. Wij bij Varomedic hechten dan ook veel waarde aan deze certificering, maar stellen als échte schoenspecialisten ook nog aanvullende eisen:
- Verschillende breedtematen voor optimale pasvorm
- De zolen moeten voldoende breedte hebben bij de hak voor een goede stabiliteit
- De Hielkap (in vakjargon Contrefort) moet een goede sluiting hebben rondom de hiel
- Uitneembaar voetbed met voldoende ruimte, zodat deze te verwisselen is voor een persoonlijk (orthopedisch) voetbed
- Materiaal van de zool moet geschikt zijn voor aanpassing (bijv. een Hakverhoging)
- Goede sluiting (veter, klittenband, rits) voor makkelijk aan- en uitrekken en optimale omsluiting van de voet
DIABETISCHE VOET:
Doordat aan de diabetische voet absoluut geen verwondingen mogen ontstaan, moet schoenen voor diabetici aan een aantal speciale eisen voldoen. Als eerste willen we noemen, dat de schoen geen kap (versteviging) bij de tenen mag hebben. Deze versteviging kan namelijk bij de afwikkeling van het lopen druk op de tenen uitoefenen, waardoor drukplekken en/of wonden kunnen ontstaan. Ook moet de zool van schoen een hogere rand hebben, waardoor het bovenwerk in de zool valt. Hierdoor zijn er geen vervelende naden aan de zijkant van het binnenwerk. Bij schoenen voor diabetici is het sowieso belangrijk dat er geen naden aan de binnenkant voelbaar zijn. Uiteraard moeten de leesten anatomisch verantwoord zijn, dat wil zeggen dat er voldoende ruimte voor de voorvoet en de tenen moet zijn en dat deze goed aansluit bij de hiel). Hoewel het voor iedereen natuurlijk heerlijk is om goede schoenen met zachte materialen te dragen, is dit voor de diabetische voet extra belangrijk. Varomedic verkoopt dan ook voor diabetici schoenen die gemaakt zijn van zachte materialen en een goede voering. Wij hechten ook veel waarde aan een goede voering, omdat juist deze voering in combinatie met het bovenmateriaal zorgt voor een gezond voetklimaat en een optimale vocht-absorptie. Bij de samenstelling van onze collectie hebben wij dan ook een duidelijke voorkeur voor schoenen die gevoerd zijn met Dialino of kalfsleder, terwijl wij voor het bovenmateriaal een zwak hebben voor Elchleder (rendier) vanwege zijn zachtheid en vermogen zich te herstellen in de oorspronkelijke vorm. Dan mogen we zeker 1 punt niet onbesproken laten: wij hebben namelijk schoenen voor de diabetische voet in de collectie met een stijve of een soepele zool. Voor de licht diabetische voet volstaat een schoen die beantwoord aan de bovenstaande eisen en een soepele zool. Voor de wat zwaardere diabetici hebben wij ook schoenen in de collectie die zijn voorzien van zoolverstijving. Deze niet buigzame zool heeft reeds een voorgevormde lijn, waarin de noodzakelijke afwikkeling voor het lopen is opgenomen. Kort gezegd is de vorm van de zolen wat ronder bij hak en voorvoet. Voor de juiste keuze vraag altijd advies aan uw huisarts of podoloog/podotherapeut.
VERBANDSCHOENEN / THERAPIESCHOENEN (VOOR OF NA OPERATIE):
Onze verbandschoenen moeten voldoen aan de volgende speciale eisen. Allereerst moet een verbandschoen, zoals de naam al zegt, genoeg ruimte bieden voor verband of zwachtels (voor of na een operatie) of zwellingen. De verbandschoen moet ook in omvang aangepast kunnen worden als de zwellingen of het verband na verloop van tijd minder wordt. Daarom zijn veel van onze verbandschoenen voorzien van een klittenband (Velcro) sluiting. Deze sluiting vergemakkelijkt niet alleen de aanpassing, maar maakt ook het aan en uittrekken (ook voor mantelzorgers en verplegend personeel) een stuk makkelijker, omdat ze ver naar voren te openen zijn. Een andere belangrijk eis is vaak, dat de verbandschoenen wasbaar moeten zijn i.v.m. bijvoorbeeld open wonden. Een heel groot deel van onze collectie verbandschoenen is wasbaar op 30 graden, met uitzondering van onze speciale urinebestendige en/of winter-verbandschoenen met wollen voering. Deze zijn door hun materiaal met een vochtige doek afneembaar.
Onze collectie verbandschoenen is zo samengesteld dat er voor iedere voet een passende oplossing is. Voor het warme weer of binnenshuis verbandschoenen met open teen en/of open hiel, maar ook lekkere warme verbandschoenen met een wollen voering voor de winter, die natuurlijk ook als goed passende pantoffel gedragen kunnen worden. Dit alles in verschillende kleuren en breedtematen van klein tot groot (maat 36 t/m 50). Voor de wat minder mobiele consument hebben wij verbandschoenen die compleet te openen zijn (ook bij de hiel) en lekkere warme laarzen voor rolstoelgebruikers.